Dietetycznie i estetycznie

Powiększ obraz

25 września 2015 Seniorzy Na Topie w partnerstwie z Dzielnicowym Ośrodkiem Kultury zaprosili osoby w wieku 60 + do wspólnej przygody z lekką i odżywczą kuchnią. Spotkanie pod nazwą „Dietetycznie i estetycznie” odbyło się w ramach działania „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO… INTEGRACJI!” dzięki projektowi Grant na Lepszy Start, który współfinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.

Pierwsza część spotkania była wyjątkową okazją wysłuchania porad eksperta w reedukacji żywieniowej Pauliny Grygiel z Centrum Dietetycznego Natur House. Dzięki pani dietetyk i jej asystentki Mai Walas uczestnicy warsztatów poznali cenne rady i wskazówki, jak zdrowo się odżywiać, jak należy planować jadłospis i jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się w diecie seniora. Uczestnicy spotkania podziękowali kwiatami specjalistkom w dziedzinie dietetyki. Równie ciepłym przyjęciem odbiorców projektu cieszyła się część warsztatowa. Osoby 60+ pod okiem Moniki Szulczyk z PIWNICY Kreatywności wyczarowały prawdziwe cudeńka z ogólnodostępnych warzyw i owoców. Prawą ręką w prowadzeniu warsztatów była Ewa Pazurek. Seniorzy poznali oryginalne sposoby dekorowania półmisków z wędliną i sałatkami. Prowadzące warsztaty wytłumaczyły, na czym polega tradycyjny carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Obie panie otrzymały bukiety kwiatów, ale najpiękniejszym podziękowaniem była dla nich radość uczestników warsztatów z samego tworzenia. 2 października 2015 realizatorzy projektu „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO… INTEGRACJI!” zapraszają na interaktywne warsztaty kulinarne pod nazwą „Zdrowa kuchnia” do siedziby DOK-u. Seniorzy poznają sposoby przygotowania szybkich i zdrowych przystawek i prostych potraw pod okiem specjalisty w tej dziedzinie. Gotowaniu towarzyszyć będą porady zdrowego odżywiania, bo prawdziwą sztuką jest łatwo i szybko przygotować potrawy, zachowując przy tym ich pełnowartościowe składniki. Uroczysty finał projektu odbędzie się 16 października o godz. 17.00 w sali widowiskowej DOK-u. Przewidziane atrakcje: pokaz barmański, nauka przygotowywania barwnych, bezalkoholowych napojów, prezentacja multimedialna realizowanego przez grupę nieformalną Seniorzy Na Topie w partnerstwie z DOK-iem projektu „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO…INTEGRACJI”, wystawa fotograficzna z przebiegu realizacji projektu, degustacja przygotowanych przez uczestników warsztatów potraw, otrzymanie pamiątkowej broszury z przepisami seniorów uczestniczących w działaniach projektowych.